Aşçılar Diyarı Mengen

Mengen Ev Yemeklerine İlgi Artıyor

Pandemi nedeniyle kültürümüzün en büyük parçası olan geleneksel ev yemeklerine rağbet gün geçtikçe artıyor. Haftasonu covit-19 kısıtlamaları ile pandemi sürecinde vakitlerinin büyük bölümünü evde geçiren aileler özel ihtimam isteyen yöresel..

Mengen Ev Yemeklerine İlgi Artıyor

Pandemi nedeniyle kültürümüzün en büyük parçası olan geleneksel ev yemeklerine rağbet gün geçtikçe artıyor.

Haftasonu covit-19 kısıtlamaları ile pandemi sürecinde vakitlerinin büyük bölümünü evde geçiren aileler özel ihtimam isteyen yöresel yemekleri gün yüzüne çıkarmaya başladı.

Bilhassa Mengenli hanımların ve usta aşçıların rağbet gösterdiği yöresel yemekler sosyal medya hesaplarından büyük bir özenle ve servis fotoğrafları ile paylaşılmaya başlandı.

Mengen Yöresel yemekleri içinde çok özel bir yeri olan Kedi Batmaz Mengen yöresinde çok sevilen ama bir çok yöre ve insan tarafından da bilinmeyen de bir yemek.

Gerek hazırlanışı gerek meşakkatli yapım süreci Kedi Batmaz yemeğini özel ve aranılır bir yemek yapmaya yetiyor.

Mengenli hemşerilerimiz Adnan Fatime Aksakal sosyal medya hesabı ile “Mengen Mutlu” gurubunda Ciğerli Kedibatmaz yemeğini şu sözlerle anlattı.

“Pandemi dolayısıyla evdeyiz ne yapalım diye düşündük. Mengenli olup da Ciğerli Kedibatmaz yapılmaz mı dedik ve işte sizlerle paylaşalım istedik” dedi.

Gelen yorumlara Mengen şivesiyle Adnan Fatime Aksakal “datlu gardaşım fotolar yakın çekildi için iri göründüğü ondan biz bu işi biliyoruz bu işin uzmanıyız çünkü biz mengenliyüüüüz” diyerek cevap veren Adnan Fatime Aksakal çok sayıda beğeni yorumları alıyor.

Konyalı bir hanımefendi “Ben Konyalıyım ellerinize sağlık ilk kez görüyorum nasıl yapılıyor acaba yapanın ellerine sağlık çok güzel görünüyor” diye yorum yapmış.

Kedibatmaz yemek tarifleri kitaplarında ve yemek tarifi sitelerinde;
“Ülkemizde en güzel aşçılarıyla meşhur olan Bolu’nun Mengen ilçesine ait bir lezzetle karşınızdayız. Hem ismi hem de lezzetiyle adeta çok seveceğiniz bu yemeğin ismi kedi batmaz. Mutlaka düğün yemeklerinde günün en güzel saatlerinde ailecek hep beraber yiyebileceğiniz kedi batmazın pratik tarifini sizlerle paylaşıyoruz.” diye anlatılıyor.

Kedi batmaz, geleneksel Türk mutfağımızda yapılan bir yemektir. Kadın günlerinde ya da beş çaylarında yapılabilen bu lezzet, Bolu ili Mengen ilçemizin unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerindendir. İsmi ile dikkatleri üzerine çeken kedi batmaz yemeği iki çeşit (tatlı ve tuzlu) yapılabiliyor. Her iki lezzettin ana malzemesini mısır unu ve un oluşturmaktadır. Tatlı versiyonunun başrolünde keş (peynir), ceviz, pekmez üçlüsü yer alırken yemeğinde ise; kaz,tavuk ciğeri başrolde yer almaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL