Yazarlarımız

Hikayeleriyle Türk Mutfağından Mengen’e

“Mutfak kültürümüzün zenginliğini keşfedebilmek ve genç kuşaklara aktarabilmek için Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde 2015 yılında başlatılan bir projenin ürünü olan bu kitap, Türkiye’nin farklı bölgelerinden on beş..

Hikayeleriyle Türk Mutfağından Mengen’e

“Mutfak kültürümüzün zenginliğini keşfedebilmek ve genç kuşaklara aktarabilmek için Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde 2015 yılında başlatılan bir projenin ürünü olan bu kitap, Türkiye’nin farklı bölgelerinden on beş şehrin mutfak hikâyelerini anlatmaktadır.

Hızla gelişen sanayi ve teknoloji, değişen tüketim araçları, artan kentleşme, göç ve küreselleşmenin etkisiyle tüm dünyada gün geçtikçe unutulmaya başlayan ve değişen geleneksel mutfak kültürleri ancak yazılı olarak kayıt altına alınır ve gençlere aktarılırsa yaşatılabilir.

Geleneksel olanı yeni nesillere aktarabilmenin esas koşullarından biri, var olanın ana dokusunu koruyarak günümüz şartlarına uyarlayabilmektir ; onun temelinde de geleneksel olanı çok iyi tanımak yatmaktadır.

Bu çalışma, kaybolmaya başlayan Türk mutfak kültürünü farklı yönleriyle kayıt altına alma ve yeni nesillerle buluşturma yolunda atılan bir adımdır.

Projede Türkiye’de on beş şehre özgü yemek kültürünü kişilerin belleklerinde kalan izlerle anlatmak için sözlü tarih metodolojisi kullanılmıştır.

Görüşmeler 60-65 yaş üstü, yaşadığı kentin, köyün yemek kültürünü hatırlayan veya yaşatan, çoğunlukla kadınlardan oluşan bir grupla gerçekleştirilmiştir.

Adana’dan Sivas’a, Giresun’dan Urfa’ya Türkiye’nin farklı bölgelerinden yemek ve sofra hikâyeleri, yemeğin hazırlandığı mutfaktan, paylaşıldığı sofraya kadar farklı pencerelerden sorularla ele alınmıştır.

Her görüşme kendi hikâyesini anlatmaktadır. Bu sebeple bu çalışma sadece yapılan görüşmelerin ışığında bir şehrin mutfak geleneğini yansıtmaktadır.”deniliyor…KAYNAK.idefix.com

SALGIN dönemlerinde yapılacak en güzel uğraşlardan biri de “KİTAP” larla haşır neşir olmak… Uygun fiyatlarla kitap edinmenin kitaplık kurmanın mevsimlerindden biri de bu kış günleri…

Kargoların giyimden sonra bugünlerde çokça taşıddıklarından biri de sanal fuarlardan sitelerden adreslerden okurlara siparişlerini ulaştırmakmış… Kolaylıklar diliyoruz…

YUKARIDA girişte tanıtım bülteninden kendini tanıtan eser de bölgemizde bugünlerde okunan ilgi gören eserlerden biri imiş…”PAYLAŞIYORUZ”…
“Kitap Adı.Hikayeleriyle Türk Mutfağı…Yazar.Sibel Özilgen…Yayınevi.Yeditepe Üniversitesi Yayınları…İlk Baskı Yılı.2020…Baskı Sayısı.1.Basım…Dil:Türkçe…Barkod.9789753071062”…Teşekkürler…

BİLİNDİĞİ gibi…Yeni yılda da;”ASIRLIK TARİFLERLE TÜRK MUTFAĞI”kitabı da kültür hayetımızda yerini alacakmış…

Meraklıları tarafından da büyük ilgi göreceği de şüphesiz…Değil mi? Bu kitapla ilgili olarak da Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde akademisyen,uzman ve şefler bir araya gelmişler… “OKUYORUZ”…
Sayın,“Emine Erdoğan, Türk kültüründe yemeğin bir şifa aracı olduğunu da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osmanlı mutfağında birçok reçetenin hekim tavsiyesi ile oluşturulduğunu biliyoruz. Etin, meyve ve pirinç ile buluşmasının, sağlıkla ilgili bir nedeni var malum. Bu anlamda Türk mutfağı, insanın kendi bedenini tanıması, cismaniyetinin şifrelerini çözmesi için de bir yaşam rehberi. Dolayısıyla kitabımızın başlığı olan ‘asırlık tarifler’, bize Türk mutfağının uzun bir tarihe yayılan bir bilgelik yolculuğu olduğunu da fısıldıyor.

Fakat ne yazık ki yemeğin endüstrileşmesi, bizi beslenmenin özünden, ruhundan ve ahlakından da kopardı. Fast food kültürü, bugün maalesef dünyayı hasta ediyor.

Kronik hastalıklar yüzünden her yıl gerçekleşen milyonlarca ölümün ardında yanlış beslenme kültürü olduğunu biliyoruz.”
Yeni bir uyanışın eşiğinde olan dünyada geleneksel mutfaklara hızlı bir dönüş yaşandığına işaret eden Erdoğan, “İnsanlar yemeğin aynı zamanda bir yaşam sanatı olduğunu yeniden hatırlıyorlar. Bunun yanında doğayla uyum içinde yaşamanın formüllerini arıyorlar. Çevre krizinin etkilerini azaltacak, sürdürülebilir hayatlar inşa etmeye çabalıyorlar.

Yeme içme alışkanlıklarını değiştiriyor, israfın olmadığı mutfak anlayışını oturtmaya çalışıyorlar. Çünkü küresel olarak her gün tonlarca yiyecek çöpe atılıyor. Bunun çevre ve vicdanlar üzerinde ağır bir yükü var. Tabi bu tablo, yeme içmenin medeniyet değerlerinden uzak, hazcılığa varan vahim bir noktaya ulaştığını gösteriyor bize.

Oysa bizim mutfağımızda, ezelden beri tek bir lokmanın bile israf edilmesini önleyecek nice reçete var. Atıksız mutfak anlayışı, doğaya saygımızın yanında edep ve adap kültürümüzün de yansımasıdır” ifadelerini kullandı.” Denilmiş…KAYNAK.hurriyet.com.tr

Bunların bu eserlerin projelerin hepsi de bölge yemek kültürümüz açısından da çok önemli değil mi dostlar… TURİZMCİLER…
MALUM olduğu üzre,bu yemek kültürü proje çalışmalarından biri de İlimizde “MENGEN”imişz de yürütülüyor…”YÖREMİN YEMEĞİ,ANNEMİN EMEĞİ PROJESİ”…

“Bolu Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu LİSESİ” nin yiyecek içecek hizmetleri öğretmeni Sn.“NİHAL KEMER”Hanımefendinin proke kuruculuğunu yaptığı bu çalışmada bu salgın döneminde bölgemiz yemek kültürü yemek sanatları açısınddan da takdire şayan… Tebrikler…

Evet efendim…Bölgemizde bundan sonra yapılacak olan bu kültürel çalışmaları yayınları da tanıtabilmek dileğiyle…
SAYGILARIMIZLA.
Selam ve MUHABBETLE…Sıhhat ve AFİYETLE…Muvaffakiyetle.
Mustafa COP(Gazeteci/YAZAR/Moderatör/MEMLEKET SEVDALISI/İşletme Uzmanı)
10.Aralık.2020.BOLU.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL