Mengen

“Mengen Peyniri Tescillendi, Mengen’de coğrafi işaret sayısını 4’e çıktı” Mengen bir coğrafi tescil daha aldı. Mengen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Tatlı ve Gıda Yük. Müh. Gıda Mühendisleri Odası..

“Mengen Peyniri Tescillendi, Mengen’de coğrafi işaret sayısını 4’e çıktı”
Mengen bir coğrafi tescil daha aldı.
Mengen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Tatlı ve Gıda Yük. Müh. Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi ve Yöresel Ürünler ile Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Bolu Temsilcisi Cem Kösemeci, bu önemli gelişmenin Mengen Peyniri’nin tescillenmesiyle gerçekleştiğini duyurdu.

İlçemiz coğrafi işaretler konusundaki başarısını artırarak toplamda 4 coğrafi işarete ulaşırken, Bolu ilinin coğrafi işaret sayısı ise 26’ya yükseldi. Mengen Peyniri, tarih boyunca yapılan arşiv taramaları sonucunda 1916 ve 1921 yıllarına ait kaynaklarda adına rastlanan bir lezzet olarak günümüze ulaştı. Mengen Kaymakamlığı ve Mengen Belediyesi işbirliği ile başlatılan başvuru süreci sonucunda Mengen Peyniri, coğrafi işaret tescili alarak resmi olarak koruma altına alındı.

Mengen Peyniri tescillendi
Mengen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Tatlı gelişmeyi, “İlçemize müjde! İlçemizde ilk kez bir hayvansal ürün tescil edilmiştir.” ifadeleriyle duyurdu.

Tatlı, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen, Mengen Kaymakamlığı koordinasyonunda Mengen Belediyesi ortaklığı ve Gıda Mühendisleri Odasının teknik desteğiyle başvurusu yapılan; yaptığımız arşiv taramasında ilk olarak 1916 ve 1921 yılına ait tarihi kaynaklarda adı geçen Mengen Peyniri; nihayet coğrafi işaret tesciline kavuşmuş ve böylece, nadide bir Anadolu peynirimiz daha hukuki olarak koruma altına alınmıştır. ‘Mengen Peyniri’nin tescil sürecinin onaylanması ile, İlçemizde ilk kez bir hayvansal ürün tescil edilmiştir.” dedi.
Üretici Desteklenecek
Mengen’de süt üretimi yapan üreticilerin destekleneceğini belirten Semih Tatlı, “Coğrafi işaret, yalnızca ürünü değil, aynı zamanda yöreyi ve üreticileri haksız rekabete karşı koruyan bir sistemdir. Bu sebeple, tescil belgesinde de belirtildiği üzere, Mengen Peyniri üretimi yalnızca Mengen sınırları içerisinde, Mengen’den temin edilen süt ile yapılabilecektir. Mengen ilçe sınırları dışındaki bir işletmede veya ilçe dışından temin edilen süt ile üretilen bir peynir, Mengen adını taşıyamayacaktır.” dedi.
Sadece Mengen sınırlarındaki sütten üretilebilecek
YUCİTA Bolu Temsilcisi Cem Kösemeci konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Coğrafi işaret, sadece ürünü değil aynı zamanda üretildiği bölgeyi ve üreticileri de koruma altına alan önemli bir sistemdir. Mengen Peyniri üretimi, artık sadece Mengen sınırları içerisinde, Mengen’den temin edilen süt ile gerçekleştirilebilecek. İlçe dışındaki işletmeler veya ilçe dışından temin edilen süt ile üretilen peynirler artık “Mengen Peyniri” adını taşıyamayacaklar.

İlimizin kalkınması için
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Kösemeci, Oda ve YÜCİTA olarak, ilin kırsal kalkınma projelerine olan desteğin devam edeceği belirtirken, tüm emeği geçenlere teşekkür ederek, tescilin ilçe ve üreticiler için hayırlı olması dileğinde bulundu.

Kızartarak İkram Edildi
Öte yandan Mengen Peynirinin tescil duyurusu festivalde yapıldı. Festival standında misafirlere ikram edildi. Kızartılarak da ikram edilen Mengen Peyniri ziyaretçilerden tam puan aldı.Kaynak. Mengen.Gen.Tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL