Mengen Yaşam

Gözecik Muhtarı Recai Saygı Yazdı

Mengen İlçemiz Gözecik Köyü Muhtarı Recai Saygı sosyal medya hesabından Gökçesu Beldemizle ilgili güzel bir yazı kaleme almış. O sayfasından paylaşmış biz de Mengen Haber sayfamızdan Recai Saygı’nın duygu ve..

Gözecik Muhtarı Recai Saygı Yazdı

Mengen İlçemiz Gözecik Köyü Muhtarı Recai Saygı sosyal medya hesabından Gökçesu Beldemizle ilgili güzel bir yazı kaleme almış.

O sayfasından paylaşmış biz de Mengen Haber sayfamızdan Recai Saygı’nın duygu ve düşünceleri ile sizleri buluşturalım, paylaşalım istedik.

“Bolu’ya gidip gelirken geçerdim bazen,
Zaman zaman da maden kazalarıyla duyardım ismini,
fazla tanıdığım olmadığından sanırım, çok yakın olmasına rağmen, uzak ve gizemli gelirdi bana.
Bir dostumun davetiyle birazda olsa tanıma imkanım oldu, ortak tarihe, ortak kültüre sahip olduğumuz, sadece Mengen’in değil, Bolu’nun da yükselen yıldızı Gökçesu beldemizi.
Keşfedilmiş rezervi iki milyar tonu bulan kömür madenlerinin işletilmeye başlamasıyla, Gökçesu köyünün de kaderi değişmeye başlamış.
Kömür madenlerinin kalifiye eleman istihdamları, Zonguldak, Bartın, Karabük, Devrek gibi çevre il ve ilçelerden gelenlerle karşılanmış.
Zamanla bu insanlar ailelerinde getirerek Gökçesu ya yerleşirken nüfus da artmaya devam etmiş. Nihayet 1992 yılında belediye olmaya hak kazanmış.
Kendisine bağlı 4 mahalle ve 16 köy bulunan Gökçesunun yerel halkı genelde ata mesleği olan aşçılığı icra etmek için büyükşehirlere göçerken, Gökçesu merkezde ciddi manada göç almaya devam etmiş ve nüfusun yüzde 70 i göçle gelmiştir.
Bu gelenlerde en az yerlileri kadar Gökçesu’yu sahiplenmiş birçok hizmette katkıları olmuş, hatta öncü olmuşlardır.
Okulları,
üç tane camisi,
kapalı pazar yeri,
düğün salonu,
çay boyunda parkları,
Piknik alanlari,
kamelyaları,
asma köprüsü
gibi birçok sosyal alanları bulunup,
Yöresel giyim kültürünü yaşatan sıcakkanlı samimi insanları ayrı bir güzellik katmaktadır.
Kömür madenlerinde halen 12 tane bacanın iki tanesinde üretim yapılmakta olup, öbür bacalarda da üretim başladığında göç almaya devam etmesi sürecektir.
Madenlerin olması da göz önünde bulundurularak, bölgenin 112 acil istasyonu da Gökçesuya konuşlandırılmıştır.
Çoktandır ihtiyaç duyulan, defalarca etütleri yapılan BOLU-ESKİPAZAR yolunun, Çaydurt-Mengen kısmının bir an önce faaliyete geçmesi için, yoğun çaba harcayan Gökçesu, kısmen başlayan yol çalışmalarının da tamamlanmasıyla önemini ve gelişmesini daha da artıracağı aşikardır.
Günlük ihtiyaçların karşılanabileceği bir çok küçük esnaf bulunup, ayrıca, ciddi bir istihdam sağlayan tekstil atölyesi de ekonomiye katkı sağlamaktadır.
Bölgedeki bir çok yerleşim yeri, eski, şaşalı, günlerinin tarihiyle avunurken…
Gökçesu’nun yeni tarihler yazmak için girişimleri devam etmektedir.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL