Mengen Yaşam

Kültür Mirasları Patlanguç

Mengenli hemşerimiz Murat Meşeci’nin sayfasından paylaşmış olduğu PATLANGUÇ’u sizler için manşet yaptık. Murat Meşeci 18 Ekim tarihinde bugün yaptım diyerek güzel bir paylaşımda bulunmuş.”Çocukluk zamanında arayıp da bulamazdık. İsmi “Patlanguç”..

Kültür Mirasları Patlanguç

Mengenli hemşerimiz Murat Meşeci’nin sayfasından paylaşmış olduğu PATLANGUÇ’u sizler için manşet yaptık.

Murat Meşeci 18 Ekim tarihinde bugün yaptım diyerek güzel bir paylaşımda bulunmuş.”Çocukluk zamanında arayıp da bulamazdık. İsmi “Patlanguç” Ardıç meyvesi olan (efin) patlatırdık.
Bir de byük olanları vardı ve onlarla su çekip sıkardık” diye yazmış.

Paylaşımının altına ise Ayhan Güneysu güzel bir espri patlatmış ki; şöyle “Murat abi yunan medyası bunları görmesin. Türk halkı silahlanıyor diye ödleri b.klarına karışır”

Mengen Kültür mirasımızın çocukluk dönemlerinin önemli bir yerini kaplayan patlanguç’u sayfasında paylaşarak Mengen Haber Sitemize ilham olan Murat Meşeci’ye ve şahsında patlanguçla öyle veya böyle tanışan, hikayesi olan tüm hemşerilerimize selam ediyoruz.

Patlanguç, tabanca gibi ses çıkartan bir çocuk oyuncağı olarak biliniyor.
Çitlembik fırlatmaya yarayan çocuk oyuncağı. bazı yörelerde patlangoç olarak da söylenegelir. yaklaşık 15 cm uzunluğunda bir tahta çubuğun 10 cm.lik kısmının soyularak inceltilmesi ve bu kısma hortum benzeri bir nesne geçirilmesi suretiyle yapılır. Çitlembik fırlatıldığında pat diye bir ses çıkarır. Can yakan silahlar kılasmanına girer

Ayrıca; kamıştan ya da ağaç dalından yapılmış, çitlembik ve benzeri sert taneli yemişleri tabanca gibi bir ses çıkararak ileri doğru fırlatan, pistonlu bir çocuk oyuncağı olarak da tarif edilir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL