Yaşam

Neler Oluyor Nedir Bu Sözleşme

WhatsApp sözleşmesi ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Yapılan açıklamada WhatsApp güncelleme maddelerinin 8 Şubat 2021 itibarıyla yürürlüğe gireceği duyuruldu. Vatandaşlar bu açıklamanın ardından araştırmalarını hızlandırdılar. Whatsapp’ın güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini..

Neler Oluyor Nedir Bu Sözleşme

WhatsApp sözleşmesi ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Yapılan açıklamada WhatsApp güncelleme maddelerinin 8 Şubat 2021 itibarıyla yürürlüğe gireceği duyuruldu.

Vatandaşlar bu açıklamanın ardından araştırmalarını hızlandırdılar. Whatsapp’ın güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini içeren bildiriminde ‘Diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur.’ maddesi dikkat çekti. İşte, WhatsApp sözleşmesi maddeleri ve konuyla ilgili bilgiler…

WhatsApp sözleşmesi maddeleri, kullanıcılar için paylaşıldı. ABD’li teknoloji devi Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp Türkiye’deki kullanıcılarına güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini 8 Şubat’a kadar onaylamayanların uygulamayı kullanamayacağını bildiren sözleşme gönderdi.

AB ülkelerindeki kullanıcıları etkilemeyen Whatsapp güncelleme bildirisinde, “Hesabınızı silmeyi tercih ediyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız Yardım Merkezi’ni de ziyaret edebilirsiniz.” ifadelerine yer verildi.

WHATSAPP SÖZLEŞMESİNDE YER ALAN MADDELER

WhatsApp’ın 4 Ocak’ta güncellenen “Gizlilik İlkesi”ne uygulamanın resmi sitesinde de yer verildi. Sitede yer alan metinde, WhatsApp’ın Facebook şirketlerinin bir parçası olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Hizmetlerimizin yürütülmesi, sağlanması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla WhatsApp; hizmetlerimizi ne zaman yüklediğiniz, kullandığınız veya hizmetlerimize ne zaman eriştiğiniz dahil olmak üzere bazı bilgileri almak veya toplamak zorundadır. Aldığımız ve topladığımız veri türleri, hizmetlerimizi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Hizmetlerimizi sağlamak için belirli bilgilere gereksinim duyarız ve bunlar olmaksızın hizmetlerimizi size sağlayamayız.

Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur. Hizmetlerimizin ve Facebook şirketi ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler.

WhatsApp, kullanıcıların hangi verilerini toplayabiliyor?

Hesap Bilgileri

Mesajlar

Bağlantılar

Durum Bilgisi

İşlem ve Ödeme Verileri

Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

Kullanım ve Kayıt Bilgileri

Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

Konum Bilgileri

Çerezler

Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Toplanan veriler nasıl kullanılıyor?

Yan Hizmetler

Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük

Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler

Kurumsal Etkileşimler

KULLANICILAR UYGULAMAYI SİLİYOR

WhatsApp’ın kullanıcılarına yönelik “zorunlu güncelleme” kararının ardından uygulama mağazalarında alternatif mesajlaşma uygulamaları ilgi görmeye başladı. WhatsApp’ın tepki çeken kararı sonrası dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kullanıcılar uygulamayı silmeye başladı. Twitter’da “WhatsAppSiliyoruz” kampanyası birinci sıraya yükseldi.

Kısa süre önce WhatsApp gizlilik politikasında değişiklik yaptığını ve kullanıcı verilerinin Facebook’la paylaşılacağını açıkladı. Yeni kullanıcı sözleşmesini kabul eden WhatsApp’ı kullanmaya devam edecek. Fakat sözleşmeye onay vermeyenler ise 8 Şubat’tan itibaren WhatsApp’ı kullanamayacak. Bu durum tüm dünyada büyük tepki çekti.

“WHATSAPP’I SİLİYORUZ” KAMPANYASI
Türkiye’deki kullanıcılar da WhatsApp’ı protesto etmeye başladı ve Twitter’da “WhatsApp siliyoruz” etiketi birinci sıraya kadar çıktı.

ALTERNATİFLERİ NELER?
Apple’ın uygulama mağazası olan App Store’da, Türkiye’de en çok indirilen mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada “Telegram Messenger” yer aldı.

İkinci sırada, Tesla ve SpaceX Üst Yöneticisi Elon Musk’ın WhatsApp’a karşılık önerdiği “Signal” uygulaması bulunurken, WhatsApp üçüncü sıraya geriledi. WhatsApp’ın hemen ardından Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli anlık mesajlaşma uygulaması BiP listenin üst sıralarında kendisine yer buldu.

Android’in uygulama mağazası Play Store’da da en çok indirilen mesajlaşma uygulaması Telegram Messenger oldu. WhatsApp, Play Store’da ikinciliğe gerilerken, onu yerli uygulama BiP takip etti. Kaynak:GazeteBolu

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL