Siyaset

Yeni ABD Başkanı Biden

Yeni ABD Başkanı Joe Biden bundan tam kırk yıl önce 12 Eylül 1980 öncesi Muhalefet Partisi Lideri Bülent Ecevit’e senatonun taleplerini iletmek ve konuşmak için Ankara’ya gelmişti. Joe Biden (soldan..

Yeni ABD Başkanı Biden

Yeni ABD Başkanı Joe Biden bundan tam kırk yıl önce 12 Eylül 1980 öncesi Muhalefet Partisi Lideri Bülent Ecevit’e senatonun taleplerini iletmek ve konuşmak için Ankara’ya gelmişti.

Joe Biden (soldan ikinci) 12 Eylül 1980 darbesinden bir süre önce ABD’nin Türkiye’den askeri taleplerini Senato adına iletmek üzere Ankara’daydı. Hükümet ve askerlerin yanısıra muhalefet lideri Bülent Ecevit ile de görüşmüştü.

ABD Başkanlık yarışında Joe Biden yeni ABD Başkanı seçildi. Demokrat Parti adayı Joe Biden, Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ı geçerek Başkanlık koltuğuna oturdu.

En yaşlı ABD Başkanı sıfatını taşıyacak olan Joe Biden, 20 Kasım’da 78 yaşına basacak.

Ancak bundan 40 yıl önce de Biden siyasetteydi ve 40 yıl önce de Türkiye’yle yakından ilgileniyordu.

Joe Biden’in 12 Eylül’den bir süre önce Ankara’da olduğuna dair bilgiler gün yüzüne çıkmaya başladı.

Joe Biden 40 yıl önce turistik gezi için değil, önemli Amerikan taleplerini dile getirmek üzere Ankara’daydı. Biden Ankara’ya ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi heyetinin başında gelmişti. Kendisi de komitenin Avrupa İşleri Başkanıydı. O zaman 37 yaşındaki Senatör önemli bir misyon için Ankara’daydı.

Biden ve heyetindeki üç senatör Ankara’da Başbakan ve Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, ana muhalefet CHP lideri Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı Hayrettin Erkmen’le görüşmekle yetinmedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ve kuvvet komutanlarıyla da görüştüğü biliniyordu.

Biden seçim kampanyası sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’ye yönelik sert çıkışlarda bulunmuştu. Rus yapımı S-400 füze alımı nedeniyle yaptırım uyarıları hafızalardaki yerini korumakta.
Foto: Anadolu Ajansı/Necdet Onur arşivi)

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL