Yazarlarımız

2021’den Mesaj Var

2021’den mesaj var- ‘ Değiş ya da Öl’ Çalışarak Tatil Tatilcilerin gündemine Workation – Çalışarak Tatil kavramı girdi. Artık, uzaktan çalışma hayatımızın içine girdi. Bu konuda bir düzeltme gerekiyor. Uzaktan..

2021’den Mesaj Var

2021’den mesaj var- ‘ Değiş ya da Öl’
Çalışarak Tatil

Tatilcilerin gündemine Workation – Çalışarak Tatil kavramı girdi. Artık, uzaktan çalışma hayatımızın içine girdi. Bu konuda bir düzeltme gerekiyor.

Uzaktan çalışma, evde mutfak masasına bir notebook koyup oradan çalışmaktan çok daha ötesi. Uzaktan çalışma ya da başka bir ifade ile online çalışma, yazlıklardan çıkıp dağlarda, sahillerde keyifli ortamlarda çalışmak anlamına geliyor.

Bir zamanlar seçkinlere özel olan Dijital Gezginlik konsepti artık herkes için geçerli hale geliyor. Artık online çalışma kendisini kanıtladığına göre, şirketlerin bu alana daha fazla yöneleceklerini kabul edebiliriz.

Bu sürecin otelcilere verdiği mesaj, artık özellikle beyaz yakalılar için tatil ve çalışmanın iç içe geçiyor olmasıdır.

Tatilde Aile ön plana çıkacak

2021’den itibaren, nereye gidildiğinden ziyade kiminle tatile gidildiği önem kazanacak.

Covid19 sonrasında süreci bittiğinde, bizimle birlikte tatile çıkacak olanlar konusunda azami dikkat gösterilecek. Hatta insanlar bu tatillerde aile dışında insanlarla bir arada olma fikrinden uzaklaşacaklar.

2021 tatillerinde aile ya da çok yakın akrabalar öne çıkacak. Birkaç kuşağın bir araya gelip tatile çıkması yaygınlaşacak. 2020 bize gidilen destinasyondan çok kimlerle gittiğimizin önemli olduğunu öğretti.

Daha uzun konaklamalar

Sağlık ile ilgili acil durum ilan edildikten sonra, insanlar birçok planlarını 2021’e ertelediler.

Buna mezuniyet partileri, evlilik törenleri, doğum günü partileri de dahildir. 2021’de, sağlık riskinin ortadan tamamen kalkmasına bağlı olarak, bütün bu planlar tekrar gündeme gelecek. Daha fazla sayıda insan kendilerini eğlenceli deneyimlere bırakacak. Tatillerin süresi uzayacak. Destinasyonlardaki aktivitelere olan ilgi artacak.

Son Dakika çok yaygınlaşacak

Önceki yıllarda tatilciler alışkanlıklar noktasında iki gruba ayrılıyordu. Tatillerini aylar önceden planlayanlar ve bu kararı son dakikaya bırakanlar.

Kısıtlamaların kalkması ile birlikte ikinci grupta yoğun bir artış ortaya çıktı. İnsanların büyük br çoğunluğu artık tatilerini son dakikaya bırakmaya başladı.

Hem son dakika hem de seçenekleri çok aşırı titizlikle araştırma eğilimi giderek güçlenmeye başladı. Belirsizlikten beslenen bu trend 2021’de yoğunlaşarak devam edecek.

Yeşil Turizm

Sosyal mesafe artık hayatımızın önemli bir bileşeni oldu. Bu durumda, doğada kaybolmak ve kalabalıklardan uzaklaşmak yaygınlaşacak.

İnsanlar doğaya daldıklarında, iki metre mesafe doğal olarak sağlanmış oluyor. Uzaktan çalışmanın çok uzaklara seyahat etmek anlamına gelmediğini de bilmemiz gerekir.

Birçok şehirde dev parklar ve devasa bahçeler var. Buralarda kalabalıklardan uzaklaşma sağlanabilir. Bütün bunlardan çıkan sonuç, gelecek yıl ve sonrasında doğa içinde, yeşil ve sürdürülebilir tatil yoğunlaşacak.

Yavaş seyahat

2020 bütün Dünyada hayata karşı daha yavaş bir yaklaşımı teşvik etti. Birçok seyahat eden insan aşırı telaş ve koşuşturmanın gereksizliğini farketti. Bu yaklaşım insanların tatil tarzına da yansıyacak. Tatilciler, destinasyonlarda daha sakin ve uzun süreli tatillere yönelecekler. Gidilen tatil bölgesini her yönü ile tanımak eğilimi güçlenecek. Farklı deneyimler, kültürler ve geleneklere olan ilgi yükselecek.

Misafir Deneyimine olan gereksinim çok artacak

Gelecek yıldan itibaren, ilham vermeyen ve boğucu otel konseptlerinden ve çağın gerisinde kalmış prosedürlerden uzaklaşma hızlanacak. Bu arayış zaten başlamıştı. Covid19 sürecinin başlaması hayatın her alanına ‘ yeni normal’ standartlarını getirdi. Otelcilik de bundan payını aldı ve tatilciler işletmelerin yeniden yapılanmasını bekliyor.

Bu yapılanmaya bağlı olarak ne gelişmeler var?

Otelcilikte yeni, lüks – Güvenlik

‘Beklentilerin üstünde ve ötesinde’ otellerin mükemmel hizmeti tanımlamak için kullandıkları bir kavramdır.

Fakat iş sağlık ve güvenlik önlemlerine gelince, bu kavram hangi pratik adımların atılmasını sağlamalıdır? Covid19’un hala bir tehdit olduğu böylesi zor zamanlarda, bu alandaki beklentileri nasıl karşılayabiliriz? Benzersiz müşteri deneyimlerini nasıl sunarız?

Öneriler

2020’deki örneklerden faydalanarak başarılı biçimde geliştirilmiş protokoller sunun. Böylece konuklarınızın kafası sağlık ile ilgiliş endişelerden uzak olur.

– Her adımda konuklarınızın yanında olun. Rezervasyon aşamasından, tatilini tamamlayıp evine dönene kadar bütün aşamalarda varlığınızı hissettirin.

– Direkt rezervasyon yapanlara mutlaka bir email gönderin ve otelde alınan her türlü sağlık ve güvenlik önlemlerini duyurun. Bu bilgilendirmede check in bilgisini, temizlik protokollerini, otel çevresinde güvenilir eğlence ve aktivite merkezlerini bildirin. Baştan güven sağlayın.

– Şunu unutmayın. Satın alma aşamasından itibaren sizin önlemleriniz ile ilgili en küçük bir kuşku rezervasyon iptali ile sonuçlanacaktır.

– 2021 rezervasyonlarında, misafirler, size ya da acentelere ilk önce otelin güvenilir olup olmadığını soracaklar. Dolayısı ile güven daha işin en başında sağlanmalıdır. Bu itibarla hem kendi kanallarınızda, hem de acentelerinizde, sağlık ve hijyen politikalarınız ile ilgili detaylı bilgi olmalıdır.

– Müşterinin satın alma sürecinin her aşamasında markanız ve bütün bilgi kanallarınız ile onun yanında olduğunuzu hissettirin.

– Covid19’dan etkilenmeyen, güvenilir etkinlikler ve eğlence programları geliştirin. 2020’den çıkaracağınız dersleri düşünerek insanlara güvenli spor, eğlence aktiviteleri sunun ve bunu önceden duyurun.

– Müşterinizin her türlü bilgiye ulaşmasını sağlayın. Her aşamada rahat ve bilgili olması için kanallarınızı oluşturun.

· Protokollerinizi anlatan QR kodlar işinize yarayacaktır.

· Check in sırasında her konuğunuza herhangi bir sorusu olupm olmadığını sorun

 

· Detaylara dikkat müşterinizin güvenini sağlayacaktır.

Önce temizlik

Bütün Dünyada, otelcilik alanında yapılan araştırmalarda, artık insanlar için en önemli kelimenin ‘ temizlik’ olduğu anlaşıldı. Bunun hemen arkasından ise sağlık geliyor. Bu noktada, artık temizlik kelimesi için müşterinin çok farklı bir tanımı olduğunu görmemiz gerekiyor. Mesele sadece bir oda ve genel alan temizliğinin çok ötesine geçti. Temizlik, artık daha geniş bir tanımlama ile bakteriden ve virüsten arınmış mekan anlamına geliyor.

Teknoloji

2021’de virüse ve bakterilere karşı çok daha güçlü mücadele ekipmanlaır devreye girecek. Bunları kullanmak karşı tarafa güven verecektir.

İletişim – Müşteriler ile direkt iletişim için her türlü teknolojiyi kullanmak gerekiyor.

Pazarlama mesajı- Pazarlama mesajınızda temel insiyatiflerinizi yansıtın

Bütün departmanlar önemlidir. Ama siz özellikle mutfak ve servis alanlarında aldığınız özel önlemleri duyurursanız, endişeleri büyükj ölçüde giderebilirsiniz.

Bırakın müşteri deneyimi sizin adınıza konuşsun. Müşteri yorumlarınızı ve size ilettiği teşekkürleri mutlaka kullanın. Başarı hikayelerinizi olabildiğince yaygınlaştırın.

Misafirin duymadığı ya da içinde olmadığı süreçlere zaman ve para ayırmak kadar büyük bir hata yoktur. Müşteri satın alma sürecinin her aşamasına bu bilgiyi ekleyin.

Kişiselleştirme

Benzersiz deneyimler yaratmak otelciliğin her zaman önemli bir bileşeni olmuştur. Bununla beraber misafirlerin konaklamalarını benzersiz diye nitelemeleri için temel gereksinimlerinden daha fazlasını karşılamak gerekir. Misafirin cile getirmediği beklentilerini bile keşfedip karşılamak bu işin sırrıdır.

Hepsinin de ötesinde, konaklayan misafirlere insani dokunuşu hissettirmek en başta gelen farklılaştırma yöntemidir.

Sağlık, egzersiz ve wellness konaklamaları

Spor artık insanların günlük aktiviteleri arasında giderek daha fazla yer kaplamaya başladı. Bunu yaşam kalitelerini yükseltmek için tercih ediyorlar. Dünya spor aktivitelerinn yarattığı ciro 2020 sonu itibarıyla 900 milyar doları aşmış durumda.

Durum böyle ise, artık oteller spor ve wellness alanına daha fazla eğilmeli ve daha çok yatırım yapmalıdır. Yoga, sağlık egzersizleri artık servisler arasında olmalı.

Yaşlanan nüfusu ve milenyum kuşağını dikkate almak

Turizm ve otelcilik için bir başka zorluk, farklı kuşakların gereksinimlerini ve alışkanlıklarını dikkat almaktır. Mesele, farklı beklentilere üretilecek çözümleri tek bir potada eritebilmektir. Aynı mekanlarda farklı kuşaklara hizmet etmek yüksek beceri gerektirir.

60 yaş üzeri nüfus gelecek birkaç 10 yıl içinde genel nüfusun içinde çok büyük bir yüzdeye ulaşacak. Artış hızı yüzde 58’leri bulacak.

Oteller bu geleceği öngörmeli ve hazırlıklarını buna göre yapmalıdır. Bu hazırlıklar 60 yaş üzerinin eğlence ve beslenme alışkanlıklarına göre yeniden ve yeniden yapılandırılmalıdır.

Otel konseptleri trendi

Sürdürülebilir lifestyle ve ağırlama

Sürdürülebilir ağırlama kavramı günden güne daha çok yaygınlaşıyor.

Yapılan istatistiklere göre küresel seyahat edenlerin yüzde 73’ü en az bir sefer doğa dostu ya da yeşil otellerde konaklamaya sıcak bakıyor. Otellerin topluma yararlı olması ve doğa dostu olması her zamandan daha fazla önem kazandı.

2021 ve sonrasındaki yeni akımlar, turizmin ve otelciliğin kökten değişmesinin işaretleridir.

Bu değişimleri okuyan ve kendisi de değişebilen markalar ayakta kalacak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL