Yazarlarımız

Adil Gürkan’ın Kaleminden

Başlıktaki soru şöyle de sorulabilir. Geleceği düşünen ve bu gelecek adına kaygılanan otelciler var mı? Bu sözü şimdiden verseniz iyi olur. Söz vermekle kalmayıp gereğini yapmalısınız da.. İşletmelerinizin, gelecek kuşaklara..

Adil Gürkan’ın Kaleminden

Başlıktaki soru şöyle de sorulabilir.
Geleceği düşünen ve bu gelecek adına kaygılanan otelciler var mı?
Bu sözü şimdiden verseniz iyi olur. Söz vermekle kalmayıp gereğini yapmalısınız da..
İşletmelerinizin, gelecek kuşaklara güçlü bir biçimde kalmasını istiyorsanız, oteliniz kadar çevre ve insan için de kaygılanmaya başlasanız, iyi edersiniz.
Sorumuzu biraz daha açalım.
Bu ülkenin doğal kaynakları hızla azalıyor.
Göller kuruyor..
İklimi bozuluyor.. Ülke çölleşiyor.
İlaçlı ve hormonlu gıda ile beslenen nesiller sağlık yönünden göçüyor
Bu güzel ülkenin geleceği için tasalanan ve gerekli adımları atmaya hazır otelciler var mı?
Dünyada bir örneği var.
Bakın bu otel grubu insanlığa ve doğaya hangi sözleri vermiş;
Bu grup 2017’de Değişim Dalgasını başlattı. Sorumlu Turizme doğru kararlı adımlar attı.
Değişim Dalgası, bu grubun DNA’sının bir parçası haline geldi. Proje bütün çalışanların kalplerine işledi. Herkes değişmenin mümkün olduğuna inandı.
2020’de neler yapmışlar, bir bakalım
Denizlerin sağlığı için Meksika Körfezi’nde iki mercan kayalığı oluşturmuşlar.
Deniz Koruma Konseyi ve Tarım Koruma Konseyi tarafından sertifikalanmış restoran sayısını yediden on dört taneye çıkarmışlar. Sürdürülebilir yöntemlerle elde edilmiş deniz ürünlerini Dünyanın her tarafına taşımışlar.
Tek kullanımlık plastiği bütün otellerinden söküp atmışlar.
Bütün otellerinde Döngüsel Ekonomiye geçişi hızlandırmışlar.
Sırası gelmişken bu kavramı biraz açalım. Üretim, kullanım ve imha süreci yerine dönüşümü ve yeniden dönüşümü esas almayı ifade eden endüstriyel bir terimdir.
Karlılık; kaynakların mümkün olduğu kadar geri dönüşümden kazanılması ve atıkların mümkün olduğu kadar yeni kaynaklara dönüşebilmesiyle ölçülür.
Verdikleri mesaj açık; Mükemmel hizmet ve sürdürülebilirlik bir arada olabilir.
2021’de de çok heyecan verici adımlar atacaklar
Bu yıl için çevreye ve insanlığa verdikleri 15 tane söz var. Bu sözler üç ana başlık altında toplanıyor. Döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırmak, Deniz Ürünlerini sorumlu bir biçimde değerlendirmek ve Denizlerde doğal yaşamı güçlendirmek..
2020 – 2030 arası büyük dönüşüm
1. 2020’de tek kullanımlık plastikler kaldırıldı. 2025’de otellerden dışarıya sıfır atık bırakılacak. 2030’de otellerden karbon salınımı sıfırlanacak.
2. 2025 yılında bütün otellerde Etik yöntemle elde edilmiş deniz ürünleri tüketilecek
3. 2023’de müşterilerin yüzde 90’ı Değişim Dalgasını tanımış olacaklar. 2025’de otellerine gelen müşterinin yüzde 60’ı Değişim Dalgası nedeniyle tercih yapacak.
4. 2030 yılında otelleri, çevrelerine ve denize yararlı modellere dönüşecek
5. 2030’de bütün oteller Sorumlu Turizm sertifikası almış olacak.
Döngüsel Ekonomiye doğru
Kapsamlı bir atık yönetimi
Bu grup, 2021’de bütün otellerinde atık yönetimini sıkılaştıracak. Çöpler depolama alanında kategorilere ayrıştırılacak. Yeniden kullanım için değerlendirilecek.
İnovatif paketleme
Otel grubu, kullanılan ürünleri tedarik eden firmalarla bir toplantı yapacak. 2025 yılında, tedarik edilen ürünlerin paketlenmesi ve nakliyesinden doğan atığı sıfırlamış olacak.
Gıda israfını azaltma
Bu otel grubu 2021’de operasyonlarındaki gıda israfını yüzde 15-30 arasında azaltacak
Bu grup, ölçümlemelerde 3. Kapsam olarak değerlendirilen, sektöre özel karbon salınımı için gereken yol haritasını hazırlamış durumdadır.
Yenilenebilir enerji kullanımını arttırmak
Bu grup, operasyonlarını sağlıklı yürütebilmek için gereken toplam enerjinin tamamının yenilenebilir kaynaklardan sağlanabilmesi için bir İç Politika oluşturacak. Otellerinin bulunduğu bölgelerde yenilenebilir enerji kaynakları varsa, bunları satın alacak.
Deniz Ürünleri tüketiminde sorumluluk
Bu otel grubu 2021’de otellerinde tükettiği deniz ürünlerinin yüzde 65’inin etik kaynaklardan tedarik edilmesi için gereken adımları atacak. 2025 yılında ise sorumlu yöntemlerle elde edilmiş deniz ürünlerinin oranını yüzde 100 yapacak.
Yerel halk ile dayanışma
Bu grup, Jamaica’daki otellerinde, yerel işletmeler ile çalışmayı tercih edecek. Bu işbirliğini özellikle yerel balıkçılar ile daha yüksek tutacak. Yerel balıkçılığın gelişmesine yardımcı olacak satın almalar yapacak ve destek sunacak.
Turizmde Aksiyon Koalisyonu
Bu grup, önemli isimlerin katıldığı bir panel düzenleyecek. Çevre ve insanlar için Sürdürülebilir Turizm aksiyonu yolunda somut adımlar atacak. Sivil toplumu ve hükümetleri bu konuda aktif olmaya davet edecek.
EMEA bölgesinde denizlerin sağlığı
Bu grup Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da ekolojik sağlığın yaygınlaşması için ekosistemlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalara destek olacak.
Bütün otellerindeki çalışanlara ve otellerin çevresindeki yerel halka, sağlıklı yaşam, doğa, dengeli beslenme konularında eğitimler düzenlemeye devam edecek.
Meksika’da 20 bin ağaç ve 3000 ton karbon gazı önleme
Grup Meksika’da sadece bir bölgede dikeceği 20 bin ağaç ile karbon emilimine katkı sağlayacak. Önlenen miktar yıllık 3000 ton olacak.
Bunları yapan bir otel ya da grup var mı?
Var.
Onların bu fazladan çabaları ve harcamaları maliyetlerini şişirmeyecek mi?
Evet. Şişirecek.
Ama onlar bu günü değil, geleceği kazanacaklar.
Bu güne oynayanlar ise, geleceği kaybedecekler.
Geleceğin tüketicisi, insana ve doğaya sevgi duymayanı sevmeyecek.
Bu otel grubunu da siz araştırın. Hatta bu yönde adımlar atın ve bu grubun önüne geçin.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL