Yazarlarımız

Gürkan Turizmin Uzun ve Rüzgarlı Seyahatini Yazdı

2020 yılı hiç unutulmayacak bir dönem olarak tarihe geçecek. Pandemi, günlük hayatlarımızda, bundan 11 yıl önce aklımıza bile gelmeyecek değişikliklere yol açtı. Mart ayının sonu ile Nisan ayı boyunca, pandemi..

Gürkan Turizmin Uzun ve Rüzgarlı Seyahatini Yazdı

2020 yılı hiç unutulmayacak bir dönem olarak tarihe geçecek. Pandemi, günlük hayatlarımızda, bundan 11 yıl önce aklımıza bile gelmeyecek değişikliklere yol açtı.

Mart ayının sonu ile Nisan ayı boyunca, pandemi ağırlaştıkça, son 20 yılın en keskin ve en derin düşüşüne tanık olduk.

Oteller, restoranlar, online seyahat acenteleri, etkinlik şirketleri, destinasyon pazarlayan kurumlar, hep birlikte yere serildiler.

Seyahat talebi neredeyse yok denecek düzeye indi.

Ama Turizmciler için bir gerçeklik vardı. Sektör oyuncularının kararlılığı, adanmışlığı, yaratıcılığı ve cesaretini unutmamak gerekiyordu.

Yeni güvenlik önlemlerinin hızla uygulamaya girdiği otelcilik sektöründen, havalimanlarına ve havayollarına ve hatta destinasyonlara kadar her aktör hızla ayağa kalktı.

Yüksek maliyetli de olsa, yeni önlemler yatırımcının koşulsuz desteğini aldı. Çalışanlar daha mükemmel müşteri servisi için daha da kararlı bir performans sergiledi.

Seyahat edenlerin büyük bir çoğunluğu bu çabalara güvenle yaklaştı. Olumlu cevap verdi. Total karantina uygulayan ülkelerdeki oteller ve restoranlar, açılış sonrasında çok daha müşteri odaklı bir performans sergilediler.

Yaz ayları gelecek için umut verici gelişmelere sahne oldu. Bazı aylarda, özellikle Avrupa’da sektör 2019 seviyelerini aştı.

Pandeminin açık bir biçimde kısıtlamasına rağmen, insanların seyahat etme kararlılığının da bir gevşeme olmadı. Seyahat severlerin aile ziyareti yapma, yeni yerler görme ve stres atma arzuları hep canlı kaldı.

Toparlanma yolundaki olumlu işaretler dikkat çekti. Herkes şunu biliyor ki, büyüme yolu biraz uzun ve zorlu olacak.

Hayal üretmeye gerek yok.

Yaz aylarında manzara çok sevimli idi ama…

Ama sonbahar ile birlikte ikinci dalganın patlaması ülkeleri tekrar kapanmaya yöneltti. Yakın zamanda seyahate bazı kısıtlamaların gelmesi de ihtimal dahilindedir.

2021’e baktığımızda, birçok bilinmeyen önümüzde duruyor. Etkili bir çözüm olarak aşının bulunduğu haberi sektöre moral veriyor.

Bununla beraber, herkese uygulanabilecek kadar yaygınlaşmadan, tek başına aşının, hemen yakın gelecekte seyahat sektörünü roketleyecek bir enstrüman olacağını söylemek zor. Dahası, mevsimsel modellerin hemen bir talep patlaması yaratacağını düşünmek de aşırı iyimser bir yaklaşım olur.

Bunun yerine, seyahat edenlerin taleplerindeki değişimlere daha derin bir bakış ile yaklaşımda bulunmak en doğrusu olacaktır.

Uzun bir kış bizi bekliyor. Ama hiç endişe edilmesin. Tünelin ucunda hızla büyüyen ve parlaklaşan bir ışık var. Yaklaştıkça önümüzü daha da aydınlatacak.

Birkaç ay bile çok büyük farklılıklar yaratacak.

2020’ye girdiğimizde, seyahat sektöründe son birkaç yılda gerçekleşen artışın orta viteste de olsa devam edeceğini umuyorduk.

Bu umut ilk 2 ay devam etti. Minicik bir virüs seyahat sektörüne diz çöktürene kadar.

Virüsün yol açtığı tahribatın büyük boyutu, hükümetler sınırları kapatırken, havayolları uçaklarını yere indirirken, oteller kapılarını kapatırken ve gezginler evlerine sığınırken ortaya çıktı. Tam bir yıkım manzarası vardı.

On yıl önce, Phocuswright’ın yıllık konferans teması, sektörün seyahat işletmelerine daha önce hiç olmadığı kadar meydan okuyabilecek büyük bir yıkıma hazırlıklı olması gerektiği fikrine odaklanıyordu. Ancak şokun bu kadar hızlı vuracak ve neredeyse bir gecede yıllarca süren büyümeyi azaltacak bir pandemi şeklinde gelmesini beklemiyorduk.

2010 yılında Phocuswright’ın yıllık konferansındaki tema, Kaos Çağrıları- Sektör daha önce hiç karşılaşmadığı kadar büyük bir yıkıma hazırlanmalıdır, mesajını veriyordu. Ama kimse virüsün patlatacağı şokun bu kadar güçlü ve yılların kazanımlarını bir gecede yok edecek kadar ani olmasını beklemiyordu.

Seyahat her şeye rağmen gücünü koruyor

Seyahat sektörü ilk enfeksiyon dalgalarını ve kısa vadeli toparlama ışıltılarını izledi ve ikinci dalgaya ve kış için olumsuz tahminlere doğru yol almaya devam etti.

Seyahat şirketleri insanlara güven verme çalışmalarını hızlandırdı. Güçlendirilmiş temizlik protokolleri ve sosyal mesafe önlemlerinin yanında, Covid19 testleri ve temassız işlemlere kadar birçok aksiyonu başarı ile uyguladı. Sektör, seyahatin güvenli olduğuna dair her kanıtı seyahat edenlerle paylaşmayı sürdürüyor.

Bunlardan daha önemli bir husus var. İnsanlar, pandemi sonrası Dünyayı çok merak ediyor ve yeniden keşfetmek için büyük bir istek duyuyor. Araştırmalar, seyahatin insan hayatındaki tartışılmaz rolünü net olarak gösteriyor. Seyahat kısıtlamaları kalktığında, koşullar düzeldiğinde ve sağlık konusunda bir endişe kalmadığında, insanların eskisinden daha büyük bir arzu ile seyahate koşacaklarından herkes emin olabilir.

Pandeminin dokuzuncu ayına girdik. Biliyoruz ki toparlama rotası oldukça uzun ve çetrefilli olacak. Keskin dönemeçlere rastlayacağız. Ama zor yollar her zaman güzel manzaralara götürür. Buna inanarak yol alırsak, rotadan keyif alırız.

Rotamız uzun ve çok rüzgarlı bir yolu işaret ediyor

2020’deki seyahat sayıları ve harcamalar 2019’un çok altına indi. Bütün Dünyada kepenk kapatan işletme sayısında patlama yaşandı.

Bunlar kısa vadede yaşanan etkiler idi. Daha da derin bir analiz yaptığımızda, İnsanların COvid19 sonrasındaki seyahat davranışlarında, uzun vadeli değişikliklere işaret ede bazı trend belirtilerini göreceğiz.

Phocuswright ekipleri seyahat trendlerini bu perspektif ile takip ediyorlar. Yapılan Pazar güncellemeleri, salgının büyük aktörlere yaptığı etki, kilit segment analizleri, 2020 için final tahminlerine genel bir bakış açısı sunuyor.

Haziran ayının başlarında Tripadvisor, o güne kadar toplanan verilere dayanarak küresel seyahat ve turizm sektörü için toparlanmanın şeklini öngören ‘COVID-19’un Ötesinde: Seyahat Endüstrisi için İyileşmeye Giden Yol’ başlıklı özel bir rapor yayınladı.

Bu raporda şu sorulara cevap arandı.

Yaklaşık altı ay sonra tablo nasıl değişti?

Beş aşamalı model hala geçerli mi ve öyleyse, turizm sektörü şu anda hangi aşamada?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL