Günler ayları aylar yılları kovalıyor.Zaman süratle akıp gidiyor.Ömür sermayemiz her geçen gün tükeniyor. Geliniz kendimizle bir muhasebe yapalim.Allah için, onun rızası için neler yaptık. Amel defterimizi hangi iyilikler veya hangi..
Günler ayları aylar yılları kovalıyor.Zaman süratle akıp gidiyor.Ömür sermayemiz her geçen gün tükeniyor.
Geliniz kendimizle bir muhasebe yapalim.Allah için, onun rızası için neler yaptık. Amel defterimizi hangi iyilikler veya hangi kötülüklerle doldurduk.
Hz.Ömer’in dedigi gibi”Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz “.
Muhasebenin özü kişinin kendini bilmesidir. Hakikat aynasına bakıp kendine gelmesidir.Nereden geldiğini, niçin geldiğini, nereye gideceğini tefekkür etmesidir.
Muhasebenin başı, her türlü nefsanî ve şehevi arzulara dur diyebilmektir.Bütün günahlarımıza tevbe etmek,bir daha aynı günahlara dönmemeye karar vermektir.
Muhasebe, imanımızı kemale erdirme ve istikametimizi muhafaza etme çabasıdır.
Allah’ın helal kıldığı söz ve davranışlara sımsıkı sarılma, haram kıldiklarindan uzak durma gayretidir.Peygsmber efendinizin güzel ahlakını kuşanma azmidir.
Nihayetinde muhasebe tam bir teslimiyetle Allah’a kul olmak,kul hakkında titizlikle riayet etmektir.
Kuran-i kerimde Rabbimiz “Ey iman edenler !Allah’a karşı gelmekten sakının, herkes yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksin.Evet Allah’a karsi gelmekten sakinin,şüphesiz ALLAH, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardir”.
Bu ayrti kerime bizleri imanımızın gereği olarak nefsimizi muhasebe etmeğe çağırmaktadır. Yaratılış amacımıza uygun bir gecek plânı yapmaya davet etmektedir.
Öyle ise geçmişimizi muhasebe edip,geleceğimize yön verme adina kendimize şu soruları soralim:
Rabbimize söz verdiğimiz kulluk ahdine sadık kabildik mi? Ömrümüzü imanla, ibadetle ve güzel ahlâkla gecirebildik mi?.Rabbimizin haram kıldığı herşeyden uzak durabildik mi?Canlı cansız tüm mahlukata sorumluluklarımızı yerine getirebildim mi?
Hasılı her yılımızın ,her ayımızın, her günümüzün, hatta her saatimizin kıymetini bilebildik mi?
Peygambetimiz bir hadisinde:”Akıllı kişi, nefsine hakim olan ve ölüm sonrası için hazırlık yapandir.Zavalli kişi ise nefsinin arzu ve isteklerine uyan ve buna rağmen hâlâ Allah’tan iyilik temenni edendir”.
Öyle ise gelin hep beraber kendimize bir çeki, düzen verelim.Rabbimizin rızasına uygun ameller işlemeye çalışalım ki yarın “kimi yüzlerin, kararacagi,kimi yüzlerin başlayacağı o güne “yüzleri ak olanlardan olalım.
Rabbim bizleri, sevdiklerimizi, vatanımızı, milletimizi,her türlü kötülüklerden ,şerlerden korusun.
Allah’ın selamı rahmeti bereketi üzerinize olsun kardeşlerim.
Allah’a emanet olunuz…
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)