Yazarlarımız

Otelcilikte Geleceği Olmayan Meslekler

Otellerde çalışan ve hayatını bu işten kazanan kardeşlerime kötü haberlerim var. Çok uzak olmayan bir gelecekte birçok meslek kaybolacak. Daha doğru ifade edelim. Bu mesleklerin yapmak olduğu işler insanlardan alınıp..

Otelcilikte Geleceği Olmayan Meslekler

Otellerde çalışan ve hayatını bu işten kazanan kardeşlerime kötü haberlerim var.

Çok uzak olmayan bir gelecekte birçok meslek kaybolacak. Daha doğru ifade edelim. Bu mesleklerin yapmak olduğu işler insanlardan alınıp robotlara verilecek.

Yapay zeka ve otomasyon da devreye girecek ve otellerde birçok işi üstlenecek.

Bu gelişme sadece turizme özel değil.

Bütün sektörler robotlaşma ve üretimin otomasyonu aşamasına geçtiler.

Başta oteller olmak üzere, turizmin bütün dalları yapay zekayı ve robotları kullanarak maliyetleri düşürme ve verimliliği yükseltme yoluna girdiler.

İşverenler ve üst yönetimler açısından bakıldığında, otellerde robot kullanımı ve yapay zeka onlara birçok fayda sağlıyor.

  1. Emek yoğun olan sektörü bu alanda rahatlatıyor. İnsan kaynakları maliyetlerini azaltıyor. İşletmeleri orta ve uzun vadede Kıdem yükünden kurtarıyor.
  2. Mesai saatleri kavramını ortadan kaldırıyor. Başta temizlik olmak üzere, bakım, pişirme, güvenlik gibi alanlarda, insana dayalı mesai sınırını yok ediyor.
  3. Elektrik, kimya, yüksekteki çalışma alanlarındaki sağlık, güvenlik gibi riskleri sıfıra indiriyor. Buralarda çalışan insanların yerini alarak onları riskten kurtarıyor
  4. İnsanın yorgunluğu, yetersizliği gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek hataların oranını sıfıra indiriyor.
  5. Otellerdeki birçok süreci hızlandırarak, zamana karşı yapılan yarışta işletmelere büyük bir avantaj sağlıyor.

İnsanlık ekonomi ve sosyal yaşamda yeni bir aşamaya geçti ve hızla ilerliyor.

Üretimde ve hayatın bir çok alanında artık insan emeğinin yerini robotlar, yapay zeka ve otomatizasyon aldı. Bu sürecin nereye kadar devam edeceğini kestirmek zor görünüyor.

Dünya Ekonomik Forumunun yayınladığı Mesleklerin Geleceği 2020 raporu, bir çok meslek grubu için pek olumlu haberler vermiyor. 2025 yılı itibarıyla 85 milyon çalışan, robotlaşma ve otomasyona yönelik deprem misali kayma nedeniyle işsiz kalacak.

Tehlikeli, çok basit ya da kolay tekrarlara dayalı işleri yapan mavi yakalılar, eğitimsiz ya da düşük becerili çalışanlar, montaj hattı ve fabrika çalışanları bu listenin başında geliyor.

Ama yerine yeni meslekler geliyor

Aynı raporda ‘ geleceğin meslekleri’ olarak tanımlanabilecek olan 97 milyon yeni istihdam devreye girecek. Bu yeni meslekler, insanlar, makineler ve algoritmaların ortaklığından elde edilen yeni bir kategoriye ait olacaklar.

Bu tür mesleklere örnek vermek gerekirse, veri analistleri, Yapay Zeka Öğrenim uzmanı, dijital transformasyon uzmanı, software ve uygulama geliştiriciler, robotlaştırma stratejistleri, robot teknolojileri, robot eğitmenleri ve bakım uzmanları.

Mevcut Covid19 krizi, müşteri ile etkileşimlerin dijitalleşmesini, bütün Dünyada, neredeyse gelecek 3 yıla sıkıştırmış durumda.

Hoşumuza gitmese de, robotlaşma ve otomatizasyon otelcilik endüstrisine de giriyor. Bu gün Dünyada binlerce otelde robotlar devreye girmiş bulunmakta.

Otelcilik de robotlaşacak

Gelecek yıllarda, robotların otellerde birçok mesleği devralmaya başladığına tanık olacağız.

Kat hizmetleri, taşıyıcılar, belboylar, konsiyerj ve güvenlik, tezgah aşçıları, oda servisleri, barmenler, garsonlar gibi, tehlikeli, tekrarlara dayalı, basit görevler hızla robotların eline geçecek. Bu süreç bazı ülkelerde çoktan başladı.

Yapay zeka, robotlar ve otomatizasyon, mobilite gibi yeni nesil teknolojilerin sektörde çok sayıda soruna çözüm sağlaması bekleniyor;

Sıkıcı, tekrarlayan, kirli veya tehlikeli işler

Eğitimli çalışanların iş değiştirme tempolarına çözüm (% 20 ila% 30)

Yetersiz disiplin, motivasyon eksikliği vb. sorunlara çözüm.

İşletmelere yüksek bir külfet getiren çalışan maliyetlerine çözüm.

Üretkenliğin arttırılması

En alt kademedeki çalışanlar, ya da vasıfsız eleman yetersizliğine çözüm.

Otel kategorisine göre işçilik maliyetleri, otel işletme maliyetlerinin% 36 ila% 50’sini oluşturmaktadır ve düşük seyahat potansiyeli, düşük doluluk oranı ve yıkıcı ciroların olduğu bu zamanlarda, robotizasyon ve otomasyon, otel sahipleri ve işletmecileri için giderek daha çekici hale gelmektedir.

Konaklama işletmelerinde başarılı robotik ve otomasyon uygulamalarına ilişkin birkaç örnek vermek gerekirse;

Marriott ve Hilton ve diğer bazı büyük markalar tarafından geliştirilen Akıllı Oda neler yapıyor, bir bakmakta yarar var.

Hilton Otelleri IBM ile birlikte 2016 yılında “Connie” adını verdikleri concierge robotunu geliştirmiştir. Otel misafirleri robota kişisel sorular, yeme içme ve seyahat ile ilgili sorular sorabilmekte otel içi ve çevresi hakkında geniş bilgi alabilmektedir. Birçok dilden anlayabilen robot, misafirlere anında cevap verebilmektedir. Robot her insan ile etkileşimden yapay zekâ sayesinde yeni şeyler öğrenebilmekte ve bu bilgiyi ilerleyen süreçlerde hizmet kalitesini iyileştirme amaçlı kullanabilmektedir

Bakın Akıllı Oda neler yapabiliyor?

Bu oda tercihlerinizi biliyor. Siz giriş yapmadan önce, aydınlatma, oda sıcaklığı gibi özellikleri hazırlıyor.

Akıllı TV’de programları seçiyor ve oynatma sırasını ayarlıyor. Temizlik, ekstra yastık ya da battaniye siz gelmeden önce hazırlanmış oluyor. Hatta sevdiğiniz viski markası bile masanızda hazır tutuluyor.

Hilton CEO’su Christopher Nassetta, “Bağlantılı Oda” konseptini şöyle anlatıyor: “Odanın sizi tanıdığı ve odanızı bildiğiniz bir dünya hayal edin.”

Her departmanda robotlar

Ön Büro: Mobil ve temassız check in işlemleri hızla devreye girdi ve Önbüro personelinin büyük bir kısmını açığa çıkardı.

Konsiyerj: Hilton’un konsiyerj robotu Connie IBM ile işbirliği içinde üretildi. Konuklara, yakınlardaki cazibe merkezleri, yeme içme mekanları ve otel hakkındaki bilgileri eksiksiz sunabiliyor.

Temizlik ve dezenfeksiyon: Xenex Dezenfekte Servisleri isimli şirket bir robot geliştirdi. Germ- Zapping isimli UV-C ışınlı robot virüs, bakterilr ve diğer zararlılar ile mücadelede çok yüksek başarı sağladı. ABD’de yüzlerce otelde devreye girmiş durumda.

Barmenler: Tispy Robot ( Makr Shakr ) gibi robot barmenler saatte 120 ve üzeri içki hazırlayabiliyorlar. Bir tanesi 4 barmenin yerini tutuyor. İçki zayiatını da yüzde 25 kadar azaltabiliyor.

Temizlik: Halen Dünyada 2000 kadar otele yerleştirilmiş olan Rosie be Maidbot gibi robotlar, odalarda ve genel alanlarda temizlik noktasında insanlardan yüzde 80 oranında daha hızlı sonuç alıyorlar. Kaldı ki, robot temizlik görevlilerinin mesai saatleri diye bir kısıtlamasının olmadığını da dikkate almak gerekir. Keza, toksik dezenfektanlar, elektrostatik püskürtücüler, UV-C cihazları ile çalışırken, insanlar gibi sağlık riskleri de yoktur. Dahası da var. Robotlar insanlara göre 6 kat daha z maliyetli.

Otel güvenliği: Knigtscope tamamen otomatik bir güvenlik robotu geliştirdi. Tatil köylerinde, büyük otellerde, kumarhanelerde, eğlence mekanlarında, dış mekanlarda yoğun olarak kullanılıyor. Bir güvenlik robotunun saatlik maliyeti  7-10 dolar arasında iken insan güvenlikçiler ise 25-30 dolarlık saat maliyetine sahip. ( ABD )

Servis: Keenon Robotics’in robot garsonları dünya çapında 5.000’den fazla restoranda konuşlandırıldı ve garsonların tamamını devre dışı bıraktı.

Mutfak personeli: Flippy by Miso Robotics gibi robotlar, CaliBurger ve White Castle Restoranlarında müşterilerinin zevkine göre burger çevirirken, Chowbotics’in salata yapma robotu Sally, insan hızının dört katına çıkarak imza salataları hazırlıyor.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL