Yazarlarımız

Turizm, 2021’de Derin Bir ‘Oh’ Çekecek

2021 ve sonrası için güçlü bir iyimserlik içinde olmamızı sağlayan çok neden var 2020’den daha olumlu ve 2019 verilerine yaklaşan bir tablo göreceğiz. Şunu baştan belirtelim. Sektör dip noktayı gördü…

Turizm, 2021’de Derin Bir ‘Oh’ Çekecek

2021 ve sonrası için güçlü bir iyimserlik içinde olmamızı sağlayan çok neden var
2020’den daha olumlu ve 2019 verilerine yaklaşan bir tablo göreceğiz.
Şunu baştan belirtelim. Sektör dip noktayı gördü. Bundan daha aşağısı olmaz.
Ben 2021 sezonunda, 2019 yılının en az yüzde 65-70’inin yakalanacağını öngörüyorum.
Bir minik işaret olarak şu haberi paylaşalım;
TUI İngiltere 2021 paketlerine olan yüksek talep nedeniyle yüzde 10 zam yaptı. Bu ülkede 2021 tatil paketlerine olan ilgi çok yüksek.
Türkiye turizmi Bahar aylarında güçlü ve güvenilir mesajlar verebilirse..
Çok başarılı ve yoğun bir başlangıç yaparsa..
Gerisi çorap söküğü gibi gelir.
Umutlu olmayı sağlayan nedenler?
Yaşananlar ve ülkelerden gelen turizm ve tüketim ile ilgili haberler, 2021 baharından itibaren istikrarlı bir yükselişi işaret ediyor.
Ülkemiz için olumlu bir gelecek yıl tahmin ediyorum. Bu tahminlerimi uluslararası medyada ve diğer kaynaklarda gördüğüm olumlu yazılara ve tablolara bakarak yapıyorum.
Bu yıl, 2019 yılında Antalya’ya gelen 5 milyonu aşkın Rus turistin sadece 500 bini tatil için gelebildi. Geriye kalan 4.5 milyon Rus şimdiden 2021 yazının hayallerini kurmaya başladı.
İranlı turistler bu yıl hiç tatil yapamadı. Son verilere göre Antalya’ya gelen İranlı turist sayısı bir önceki yılın yüzde 10’unu bile yakalayamadı. 2021’de İran’da Covid19 krizinin atlatılmasına bağlı olarak bit patlama beklenmelidir. Bu ülkeye dikkat..
2020 Kurvaziyer turizminin göçtüğü bir yıl oldu. Dünya kurvaziyer sektörü gelecek yıl için de hiçbir tahminde bulunamıyor. Olumsuz bir gelişme olması halinde milyonlarca kurvaziyer turisti de tercihini otellerden yana yapacak.
Global Turizm Sektörüne umut veren gelişmeler
Önce mikro düzeydeki olumlu bilgilere bakalım;
2020 Mart, Nisan aylarında yaşanan küresel belirsizlik ve buna bağlı olarak patlayan panik havası dağıldı. İnsanlar şimdi daha cesur ve güvenli.
Dünya Covid19 gerçeği ile birlikte yaşamayı öğrendi. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan korkuları atlattı. Şimdi önlemini alıyor ve hayatına devam ediyor.
Temmuz ayından itibaren, bütün Dünyada, insanların seyahat etmeye yöneldiklerini ve tatil alışkanlıklarından vazgeçmediklerini gördük. 2021’de bu trafiğin artacağını göreceğiz.
Tıp dünyası belirsizliği aştı. Tıp şimdi neye karşı savaştığını biliyor. Bundan 50-100 yıl önceki aşıların bulunma süreleri bizi yanıltır. 1800’lerin tıbbı ile 2020’lerin tıbbı arasında dağlar kadar fark var. Aşı ve ilacın bulunmasını kalıplara göre düşünemeyiz. Modern tıp Covid19 ilacını ve aşısını çok uzak olmayan bir gelecekte bulacak.
Bütün Dünyada yaşamı adeta iptal eden ülkesel sokağa çıkma yasakları, toplu karantinalar sona erdi. Bundan böyle bu çapta uygulamalar olmaz.
Dünya ekonomisinin temel süreçlerinden birisi olan Havacılık toparlanıyor. Belki birkaç küçük havayolu şirketi zor duruma düşebilir. Ama – Devletlerin de desteği ile – büyükler hızla toparlanıyor. Küresel uçuş trafiği yaygınlaşıyor.
Türkiye Güvenli Turizm hareketi başarılı oldu
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve turizm sektörü birlikte çok başarılı bir Covid19 mücadelesine imza attılar.
Ülkemiz turizmi gelecek yıllar için çok büyük bir prestij ve kredibilite kazandı.
Bunun etkisini 2021’den itibaren göreceğiz. Bu alanda İspanya, Yunanistan, Mısır, İtalya gibi rakiplerimizi geride bıraktık.
Yaz döneminde ülkemizde tatil yapanlar, 2020-2021 Kış aylarında bütün hedef pazarlarda bu güveni, hijyenik önlemleri ve başarımızı konuşacaklar.
Gelecek yıllarda, turistlerin destinasyonlarda ve tesislerde arayacağı ilk özellik hijyen ve güvenlik olacak. Bunu sağlayanlar rekabette öne geçecekler. Türkiye bu yıl bu alanda çok hızlı aksiyon aldı. Rakiplerini geride bıraktı. Bunun meyvelerini alacağız.
2021’den itibaren turist davranışları
Gelecek yıldan itibaren turistler genellikle otelde kalmayı tercih edecekler. Hijyen ve güvenlik açısından kent turlarına çıkmak cazibesini kaybedecek.
Oteller, içeride daha çok zaman geçiren turistler için yeni eğlenceler, aktiviteler, yiyecek ve içecek seçenekleri sunmak zorunda kalacaklar. Tüketim artacak.
2021’den itibaren sosyal mesafe Otellerin olmazsa olmazı olacak. Yeme içme, plajlar, eğlence ve lobide sosyal mesafe şart koşulacak.
Otellerde daha fazla zaman harcamak zorunda kalan turistler, buna bağlı olarak daha çok internet kotası isteyecekler.
Tatillerinin öncesinde ve tatil sırasında konuklarına düzenli ve güvenilir bilgi sunan tur operatörleri ön plana çıkacak.
2021 ve sonrasında, bütün Dünya’da Covid19 mücadelesinde başarılı olmuş ülkeler tatilcilerin güvenini kazanacak. En güçlü rakiplerimiz olan İtalya ve İspanya’nın bu alanda Türkiye’nin gerisinde kaldığını hatırlayalım
Gelecek yıllarda, havalimanı – tesis arasındaki toplu transferler zorlaşabilir. Tatilciler kişisel transferlere yönelebilirler. Bu konuyu enine boyuna düşünelim. Muhtemelen önümüze bir iş fırsatı çıkabilir. Bir transfer filosu kurmak akıllıca olabilir.
2021’de İç Turizm ön plana çıkacak
Dünya ülkeleri sarsılan ekonomilerini toparlamak amacı ile iç turizmi teşvik edecek. Bu teşviklerin etkisini 2020’de gözlemledik.
Başta Avrupa olmak üzere, Rusya, BDT, Çin iç turizm hareketini teşviklerle destekledi.
2021’de Türkiye de böyle bir iç turizm hareketini yaşayabilir. Gelecek yıl için iç turizm seçeneğini ilk planda tutmak doğru olacaktır.
UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili de iç turizme işaret ediyor. “ 2018’de küresel çapta 9 milyar iç turizm turuna karşılık, 1.6 milyar dış turizm turu gerçekleşmişti. 2021’de devletlerin de desteği ile iç turizm hareketi ülkelerdeki pandemi felaketlerinin atlatılmasına büyük katkı sğlayacak. İnsanlar işlerini koruyacaklar.
UNWTO bilgi notunda iç turizmin dış turizme göre daha yüksek gelir üretiyor. OECD ülkelerinden alınan verilere göre, toplam turizm gelirlerinin yüzde 75’ini iç turizm sağlıyor.
AB toplamına bakıldığında, iç turizmin gelirleri dış turizm gelirlerinin 1.8 katı İç turizm gelirleri itibarıyla en büyükler ise; ABD 1 trilyon dolar. Almanya 249 milyar dolar. Japonya 201 milyar dolar. İngiltere 154 milyar dolar. Meksika 139 milyar dolar.
Devletler, iç turizmi teşvik için promosyonlar veriyor
UNWTO raporuna göre, iç turizme destek vermek isteyen Devletler çeşitli katkılar ile sektöre yardımcı oluyorlar. Pazarlama ve reklam giderlerine verilen katkının ötesinde, kimi ülkeler tatilcilere doğrudan finansal jestler yapıyor. Aşağıda bazı örnekler var.
İtalya’da yıllık gelirleri 40 bin €uro’ya kadar olan ailelere Bonus Vacanze adı altında 500 € parasal destek sağlanıyor. Bu miktarın mutlaka iç turizmde harcanması şartı var.
Malezya toplamda 113 milyon dolarlık indirim sunan çekler hazırladı ve tatilcilere dağıttı. Aynı zamanda kişisel gelir vergilerinde 227 dolar kadar indirim yaptı. Bu miktarların mutlaka iç turizmde harcanması şartını koştu.
Kosta Rika 2020 ve 2021 yılları boyunca, Pazartesi günlerini hafta sonu tatiline ekledi. Böylece uzun hafta sonlarında iç turizmi teşvik etti.
Fransa 2020’de bütün medya kuruluşları ve sosyal medya ile birlikte ‘ Fransa’da kal, ülkeni tanı’ kampanyaları yürüttü.
Tayland, beş geceye kadar normal oda fiyatlarının% 40’ı üzerinden 5 milyon gecelik otel konaklamasını sübvanse edecek.
Türkiye’nin de 2021 için iç turizmi teşvik edecek uygulamalar başlatması beklenmelidir.
2021de hangi pazarlar?
Uluslararası haberleri ve yorumları takip ettiğim kadarıyla, gelecek yıl Türkiye turizmini en çok destekleyecek olan en güçlü pazarlar aşağıdaki gibidir;
İç Pazar
Rusya ve BDT
İngiltere
Balkanlar
İran
Bu pazarlardan Akdeniz’e gelecek turist potansiyeli 2019’un yüzde 65’ini aşacaktır.
2021’de direkt pazarlama önem kazanacak
2020 çağrı merkezlerinin güven kazandığı bir yıl oldu.
Direkt pazarlamanın ağırlığı artacak
Müşteri sadakati her zamankinden daha önemli hale gelecek.
Bu yıl patlayan online sahtekarlıklar nedeniyle, doğrudan oteller ile iletişim kurmayı ve rezervasyon yaptırmayı tercih ettiler.
Gerek hijyen ve gerekse güven nedeniyle gelecek yıl Çağrı Merkezleri patlama yapabilir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL