Yazarlarımız

“KONSERDEN KİTABA BOLU’DAN SAKARYA’YA

Dostlar… Bu hafta buralardan “2021”in bu son günlerinde komşumuz “SAKARYALILAR”ın kapsamlı bir “KİTAP” çalışmasını paylaşmak istiyorum…Ammmmmma…Bir mühim mevzuyu da atlamayalım diyorum bu arada…Evet… MALUM sanatçımızın “BOLU” da bir otelde yılbaşı..

“KONSERDEN KİTABA BOLU’DAN SAKARYA’YA

Dostlar… Bu hafta buralardan “2021”in bu son günlerinde komşumuz “SAKARYALILAR”ın kapsamlı bir “KİTAP” çalışmasını paylaşmak istiyorum…Ammmmmma…Bir mühim mevzuyu da atlamayalım diyorum bu arada…Evet…
MALUM sanatçımızın “BOLU” da bir otelde yılbaşı konseri vereceği duyuruları şehrimizin dört bir yanını billboardlarla şereflendirirken mahalli medyamızda magazinsel olarak konuya bakmış ve gecenin sipariş listesini de yayınlamış….Yemeğe düşkün olduğu iddia edilen bu sanatçımızın bu mutfak listesinde bizlerin dkkatini de;…”50 şer kilo patates-soğanın yanında…10 kilo iç midye…3 büyük kalkan balığı…15 bıldırcın…15 kiloda manda yoğurdu” vd. dikkatimizi çekti…Bakalım bu ve diğer malzemelerle hangi yöresel tatları lezzetleri misafirlerimize sunacaklar… Afiyet olsun şimdiden de…Aman dostlar ustalar ihtiyaç listesindeki bir çuval ununda”Iza” buğdayından olmasına da dikkat edebilirler…”Manda yuva yapmış söğüt dalına aman amannnn….Bedava mı sandın para verip aldım mı…da diyelim mi…
VE bizler yine komşumuz “SAKARYA” da hazırlanan çalışmasını tanıtmaya da devam edelim mi… Ve kitaba emeği geçenleri de tebrik edelim…”OKUYORUZ”…
Dostlar… Yayınevi bakın kitabını nasıl tanıtıyor…
““Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı”
Sakarya, birçok bilim dalı için önemli bir laboratuvar gibi. Özellikle sosyal bilimler ve dalları açısından Türkiye’de örnek bir bölge, bakir sayılabilecek bir alan. “Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı”, bu laboratuvarın verimli çalışmalarından ve tarihten toplumbilimine, antropolojiden gastronomiye, coğrafyadan nüfus hareketlerine bir dizi bilgi birikiminin işlenmiş, ete kemiğe bürünmüş hali.
Coğrafyanın çok güçlü bir belirleyici olduğunu, göçün insanla ilgili her şeyi az çok değiştirerek de olsa bir yerden başka bir yere taşıdığını unutmadan bakıldığında bölgenin bunu haklı çıkaracak pek çok veriyi bağrında yaşattığı gerçeği kendiliğinden ortaya çıkar.
Yemek ve mutfak kültürünün bütün belirleyicilerle el ele, değişerek yaşamaya devam ettiğini gösteren örneklerle dolu olan bu kitap, “bereketli topraklar”da, insana bağlı, insanla gelişen, insan emeği ve sevgisiyle kurulmuş “bereketli sofralar”a buyur ediyor bizi.
“Bu çalışma, Evliyâ Çelebi’nin ‘Ağaç Denizi’ dediği bölgenin içinden sesleniyor bize. Sakarya’nın verimli topraklarının, bereketli sularının ve onlarla beslenen sofraların hikâyesini anlatıyor. Kentin tarımsal serüvenini, bu serüvene eşlik eden yerlilerini, göçmenlerini ve damak hafızalarını, mutfaklarındaki kültürel zenginliği aktarıyor. Bunu yaparken antropolojik bir bakış açısı kullanıyor. Yemeğin sosyo-kültürel anlamlarını
gösterdikten sonra okuyucuyu geleneksel tariflerle buluşturuyor, bir yandan da bizleri bu tariflerden ilham alan şeflerin mutfağına konuk ediyor. Kısacası bu kitap, yemeği konu edinen araştırmalar için derinlikli bir kaynak, heyecan verici öncü bir çalışma.” -A. Nilhan Aras” dan…KAYNAK.yapikrediyayınlari.com.tr …
SIHHAT VE AFİYETLE…Selam ve Muhabbetle… MUVAFFAKİYETLE…
Saygılarımızla.19.12.2021.BOLU

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL