Mengen

Tehlike Kapıda Bolu ve İlçeleri İçin Tarım Uzmanları Tetikte

Sayıları oldukça fazla olan, ormandan tarlaya, evden ahıra neredeyse her yerden çıkan kokarca böceği, saldığı kötü kokunun yanı sıra tarım alanlarına da zarar veriyor. Fındık başta olmak üzere mısır, fasulye,..

Tehlike Kapıda Bolu ve İlçeleri İçin Tarım Uzmanları Tetikte

Sayıları oldukça fazla olan, ormandan tarlaya, evden ahıra neredeyse her yerden çıkan kokarca böceği, saldığı kötü kokunun yanı sıra tarım alanlarına da zarar veriyor.

Fındık başta olmak üzere mısır, fasulye, böğürtlen gibi bitkilerin suyunu emerek beslenen istilacı böcek kokarca ile mücadeleye Bolu ili de katıldı.

Türkiye’de varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilen ve fındık, elma, ceviz, armut, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi birçok üründe zarar yapan istilacı bir tür olan kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Erdoğan Ayan,
Ziraat Yüksek Mühendisi Tuğba Akdeniz Fırat, il ve ilçe müdürlükleri teknik personelinin katılımı ile düzenlenen toplantıda Zir. Yük. Müh. Erdoğan Ayan tarafından “Kahverengi kokarcanın tanımı, yaşayışı ve mücadelesi” konulu eğitim verildi.

Bolu il ve ilçelerinde ziraatı yapılan fındık, patates, ceviz, mısır, fasulye gibi tarım ürünlerinde önlem altına alınmazsa risk oluşacağı bilgisini paylaşan tarım uzmanları mücadelenin şart olduğunu belirttiler.

Mengen İlçesinde ceviz, Bolu ilinde patates, Seben’de elma diğer ilçelerde bitkilerin korunması için zararlı ile mücadele teknikleri konuşuldu.

Özellikle sonbaharda kışlaklara yani evlere, balkonlara, odunluklara ve benzeri kapalı alanlara gelen zararlı ile yapılacak olan mekanik mücadelenin (erginlerin toplanıp imhası) önemi üzerinde duruldu.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL