Köylerimiz

Kültür Mirasları

Mengenli hemşerimiz Levent Şahin’in “Mengenli Gurbetçiler” sosyal medya hesabından paylaştığı kösüre taşını sizler için manşet yaptık. Mengen İlçemiz ve Köylerimizde sıklıkla rastladığımız kösüre taşı ile her birimizin ayrı bir hikayesi,..

Kültür Mirasları

Mengenli hemşerimiz Levent Şahin’in “Mengenli Gurbetçiler” sosyal medya hesabından paylaştığı kösüre taşını sizler için manşet yaptık.

Mengen İlçemiz ve Köylerimizde sıklıkla rastladığımız kösüre taşı ile her birimizin ayrı bir hikayesi, her birimizin ayrı bir anısı olmalı.

Mengen Kültür mirasımızın önemli bir yerini kaplayan kösüre taşını sayfasında paylaşarak Mengen Haber Sitemize ilham olan Levent Şahin’e ve şahsında kösüre taşı ile hikayesi olan tüm hemşerilerimize selam ediyoruz.

Vedat Tezci; Levent Şahin’in paylaşımının altına “Kösüre ile balta bıçak bilenirdi übrüknen ılık su dökedük çevirirdik dedeler bilerdi” yerel şive ile güzel bir yorumda bulunmuş.

Kösüre taşı, demir, çelik ve diğer metallerden yapılmış her türlü kesici aletin keskinleştirilmesi için kullanılan doğal taştır.

Yapılan literatür taramasında, kösüre taşının; kösere taşı, kösre taşı, kösdüre taşı, köstüre taşı vb adlarla Afyon, Isparta, Burdur, Denizli, Tokat, Eskişehir, Düzce, Bolu, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Amasya, Giresun, Gümüşhane, Maraş, Sivas, Ankara, Kırşehir, Niğde, Konya, Adana, Mersin ve Antalya, Karabük gibi Anadolu’nun birçok yerinde bilinmekte ve kullanılmaktadır.

Ortasından delinerek demir bir sap takılır. Bu sap ağaç kamalarla sıkıştırılır. Sapı oluşturan demirin kolay çevrilmesi için hilal şeklinde kıvrılarak tekrar düz bir şekilde dışarıya doğru uzar. Alet kullanılabilmesi için bu saptan tutulur ve insan gücü ile çevrilir. Taşın ortasından geçen demir, genellikle çatal şeklinde birbirine çakılan, iki ağaç üzerine monte edilerek, bir duvara yaslanır ve kullanılmaya hazır hale gelir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL